Wellness - Thermaalbaden

Hongarije is terecht beroemd om zijn uitgebreide wellness mogelijkheden: kuuroorden en warmwaterbronnen. Of het nu gaat om de vele heilzame thermaalbaden die u overal in het land uitnodigen om te kuren, of om de prachtige art nouveau paleizen die in grote getalen in Boedapest zijn te vinden: het warme water met de kracht en onstpanning is er voor iedereen. De "kuurstad" Boedapest heeft al meer dan honderd thermaal bronnen die al in de Romeinse tijd actief in gebruik waren. Één van de mooiste thermaalbaden van Boedapest is Szécsényi, het grootste publieke thermaalbad in de hoofdstad. In de herfst of winter in water van gemiddeld 30 graden liggen of dobberen, tussen het prachtige art nouveau interieur, is een erg speciale belevenis.

In Héviz bevindt zich het tweede grootste warmwatermeer ter wereld. Per seconde stroomt hier 420 liter licht radioactief, zwavelhoudend en mineraalrijk water van 35 graden naar de oppervlakte. Dit prachtige meer, gedeeltelijk bedekt met Indische rode waterlelies, ligt in een dal met micro-klimaat. Ook voor een drink-kuur is het water uitermate geschikt.

Zalakaros behoort tot één van de jongere kuuroorden van Hongarije, uit een diepte van circa 2300 meter komt thermaalwater van 96 graden Celsius naar boven. Mensen met reumatische aandoeningen, met klachten aan het bewegingsapparaat of het zenuwstel en patiënten met chronische gynaecologische klachten vinden hier verlichting.

Aan het oosten van Hongarije, in Hajdúszoboszló ligt één van de beroemdste kuuroorden van Hongarije. Het thermaalwater werd bijna 100 jaar geleden in 1925 ontdekt. Jaarlijks zoeken duizenden mensen met reuma aandoeningen verlossing in dit geneeskrachtig water.

Helemaal in het zuiden van Hongarije, in Transdanubië, geniet Harkány internationale bekendheid: het is het enige water ter wereld dat in gasvorm opgeloste sulfiden bevat. Het water is aanbevolen bij reuma, huidziekten, botbreuken en gewrichtsontstekingen. In de bubbelbaden en bassins worden zowel hydrobehandelingen als bronwaterkuren en modderkuren toegepast.

In Hongarije ligt het stadje Tapolca dat een kalkgrot heeft. Vanwegen de zeer schone lucht in deze grot, worden astma patiënten hier met zeer goede resultaten behandeld.