Hongarije - Hongaarse geschiedenis

De Hongaarse geschiedenis is een turbulent verhaal: een verhaal van Attila de Hun en de verovering van de "Gesel Gods", van het Frankische Rijk en keizer Karel de Grote, van de gevreesde Magyaren en de stichting van de Hongaarse staat meer dan 1100 jaar geleden, van het Christendom, de Turkse overheersing, het Habsburgse Rijk, de Dubbelmonarchie, de Russen en de val van het communisme.

Het land Hongarije bestaat al meer dan 1100 jaar. István I was de eerste koning van Hongarije, hij werd gekroond in het jaar 1000, sindsdien bestaat er in het midden van Europa een land met een heel aparte geschiedenis en een unieke taal. Er zijn niet veel landen in Europa waar zoveel nationaliteiten: Duitsers, Kroaten, Serviërs, Slowaken en Hongaren al voor meerdere honderden jaren samen werken aan de toekomst van Hongarije.

Door de eeuwen heen heeft Hongarije altijd aansluiting gevonden bij de belangrijkste culturele stromingen die in Europa opgang hebben gemaakt. Van de vroegste beschavingen over de Kelten en Romeinen naar de Centraal-Europese gotiek, de Italiaans geïnsprireerde Renaissance en barok, tot de snelle ontwikkelingen na de revolutie van 1848.

Beroemde Hongaren

Ferenc Liszt
Pianist/Componist en orkestleider (1811-1866) Deze mysticus was evenzo een verleider: zijn hele leven en werk getuigen van een man op zoek naar de hoogste Liefde, naar absolute kennis en naar plezier. Als pianist veroverde hij zeer snel een publiek dat onder de indruk was van zijn virtuositeit.

Zoltán Kodály
Componist, musicoloog en pedagoog (1882-1967) Zijn carrière heeft 2 karakteristieke aspecten, het ene aan de zijde van Bartók, waar hij zich wijdde aan het verzamelen van volksliederen; het andere aspect was het onderwijs, waardoor hij zijn landgenoten een culturele identiteit bijbracht.

Victor Vasarely
Franse kunstenaar van Hongaarse origine, voorloper van de kinetische kunst (1908-1977) Zijn eerste doeken waren nog figuratief, maar toonden reeds vereenvoudige en geschematiseerde objecten. Geleidelijk verdween elke verwijzende functie en dit dankzij de "plastische kinetica", om de echte abstractie te bereiken.

Albert Szent-györgyi
Biochemicus (1893-1986). Hij ontdekte en isoleerde vitamine C in het sap van bepaalde planten en in de bijnieren. Hij ontving voor deze ontdekking op het terrein van de oxide reductie de Nobelprijs geneeskunde in 1937.

Béla Bartók
Componist (1881-1945) Bartók was de grootste Hongaarse componist van de 20e eeuw, die de volksmuziek, zowel in zijn muzikaal werk als in zijn onderzoek centraal stelde. Hij speelde en centrale rol in de vernieuwing van de muzikale taal. Bartók was zelf ook pianist, waarbij hij de eerste was die een percutieve speelstijl introduceerde in zijn eigen composites.