Hongarije - Hongaarse Gastronomie

Hongaren houden van lekker eten en dat zult u tijdens uw verblijf in Hongarije ook merken. Vooral in de grote steden als Boedapest vindt u prachtige, gerestaureerde etablissementen met een barok of fin de siécle interieur. Minstens even geliefd is wat er van zoetigheden op tafel komt: de Hongaar is een zoetebek, en in de cukrászda, de patisseriezaak vindt hij zijn gading.

De Hongaarse keuken is een al honderden jaren bestaande oude keuken, die tijdens de stormachtige geschiedenis van Hongarije altijd in verandering was gekomen. De basis van de Hongaarse keuken was eenvoudig. Één taal gericht als soep moest voldoende energie geven voor de herders en hun hulp aan de “Puli hond”, hun herdershond. De goulash soup die gebaseerd is op rundvlees of schapenvlees en werd gemaakt op de open vuur en fungeerde voor velen jaren in de poesta als basis maaltijd voor de herders.

Tijdens de Turkse beheersing in Hongarije die 150 jaar heeft geduurd, heeft de Hongaarse keuken kennis gemaakt met paprika en de gerechten waren tot smaak gebracht met paprika poeder of met tomaten.Tijdens die periode werd de keuken uitgebreid met zoetigheden die afkomstig waren uit Turkije. Naast de Turkse invloed op de Hongaarse keuken, tijdens de Habsburg Monarchie heeft de Hongaarse keuken een nieuwe richting genomen. Hongaarse goulash soep en Hongaarse vissoep was nog steeds de basis van de Hongaarse keuken maar er kwamen gerechten bij die gebaseerd waren op ingredienten als créme fraiche of boter.

Weet u dat de Hongaarse koks Oscar-prijswinnaars zijn op het gebied van gastronomie? Natuurlijk kregen de honderden jaren oude recepten in de laatste decennia een ware face-lift. Het dierlijke vet was vervangen door gezonde plantaardige ingredienten, en kwam er groente en vooral bij de nagerechten ook veel fruit bij.

Aanbevolen gerechten

- Hongaarse Goulash soep
- Hongaarse Vis soep
- Jókai-bonensoep
- Ganse lever
- Pannenkoek Hortobányi stijl
- Snoekbaars en haas met noedels
- Gevulde zure kool Kolozsvári stijl
- Hütten Käse knoedel
- Pannenkoek Gundel stijl
- Strudel gevuld met walnoten of appel
- Dobos Torta