Hongarije - Geografie

Hongarije is een land met een enorme verscheidenheid aan landschappen. Van de Grote Laagvlakte in het oosten met zijn beroemde poesta's en de kleine dorpjes in de glooiende uitgestrektheid van de natuur, tot de woeste bergen en rivieren in het noorden. Van het zachte, in vele tinten groen gekleurde landschap langs de Donau tot het heuvelland in het zuidwesten van Hongarije.

Hongarije ligt in Centraal Europa, in het Karpaten-bekken. Hongarije heeft 7 buurlanden: Kroatië, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Servié, Slovenië en Slowakije. Het land kan geografisch worden opgedeeld in 3 regio's. De Kleine Laagvlakte in het westen, een gevarieerd gebied met groene heuvels, dalen en beboste berghellingen. Ten zuiden ligt de meest vruchtbare streek van het land: Transdanubië. De Grote Laagvlakte vertegenwoordigt de derde regio en beslaat ruim de helft van Hongarije. In deze derde regio van het land staat de landbouw en ook de veeteelt centraal, tevens is dit de bekende Hongaarse Poesta.

De stad Boedapest bestaat uit drie delen: Boeda, Pest en Óboeda die in 1873 zijn verenigd tot de hoofdstad Boedapest. Net als Wenen is Boedapest een echte Donaustad. De rivier bepaalt op de meeste plaatsen het uitzicht en de atmosfeer van de stad. Boven Boedapest ligt het indrukwekkende landschap van de Donauknie. De "Hongaarse Zee", zo noemen de Hongaren het Balatonmeer, gelegen in het midden van Transdanubië. Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije, dit meer is na het Zwitserse Bodenmeer het grootste meer van Europa. Vanwege de vele zonuren warmt het meer in de zomer snel op, wat een grote aantrekkingskracht heeft op de vele toeristen die het meer bezoeken.