Hongarije - Boedapest

In het hart van Hongarije ligt Boedapest, een stad met 1.8 miljoen inwoners. Deze grote stad wordt door de Donau in tweeën gedeeld: aan de ene kant ligt het heuvelachtige Boeda en aan de andere kant het vlakke Pest. Wanneer je op de Citadella staat of je over de kettingbrug wandelt, kun je van het unieke panorama van de stad genieten. Het panorama van de Donau oevers is door de UNESCO op haar werelderfgoedlijst geplaatst.

Aan de rechterkant van de rivier light het heuvelachtige Boeda met de Burchtwijk en het Koninklijk Paleis. In het midden van de donau en centraal in Boedapest ligt het Margaretha eiland, in het Hongaars Margitsziget. Het Margitsziget eiland kan men van zowel de Boeda als de Pest kant bereiken. Bij het oversteken van de Donau vanuit Boeda, komt u in het stadsdeel Pest. Het parlementsgebouw, de Vaci Utca (de Kalverstraat van Boedapest) en onder andere vliegveld Ferihegy zijn gelegen aan de Pest zijde.

Boeda

Het Koninklijke Paleis bevindt zich op de Burchtheuvel in Boeda, dit Paleis werd oorspronkelijk in de 14 eeuw gebouwd en 400 jaar later werd het in barokstijl verbouwd. In dit imposante gebouw bevinden zich de drukst bezochte musea en kunstgalerijen van Boedapest.


De beroemdste katholieke Matthiaskerk (Mátyás-templom) is vanwege haar uitstekende ligging bepalend voor de aanblik van het Burchtgebied. Dit is de plaats waar koningen wrden gekroond en koninlijke bruiloften werden gehouden. In 1896 is de kerk met medewerking van beroemde kunstenaars op neo-gotische wijze verbouwd.

Vanuit het Vissersbastion heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het Vissersbastion is aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd naast de Matthiaskerk. Een interessant hotel op een interessante locatie nabij het burchtgebied is Hotel Belvedere.

Pest

Het centrum van het politieke, zakelijke en financiële leven is aan de Pest zijde van Boedapest. Bij het oversteken van de Donau valt het kolosale Parlementsgebouw op. Dit gebouw is tussen 1885 en 1902 gebouwd en is het grootste en meest gedoceerde gebouw in Hongarije.

Achter het parlement ligt de St. Stefanusbasiliek de grootste kerk van Boedapest, de kerk is gebouwd in neo-renaissance-stijl. In de kerk ligt, de al duizend jaar intact gebleven hand van Stefanus, de eerste koning van Hongarije.


Het gebouw van de Hongaarse Staats Opera is zeker ook een bezoek waard, dit gebouw is in neo-Renaissance stijl gebouwd in 1884. Het gebouw heeft een imposante exterieur met beelden van wereldberoemde componisten zoals Mozart, Tchajkovsky, Beethoven en anderen.

Een ander belangrijk kenmerk van Boedapest is het Heldenplein dat aan de ingang van het Stadsbos ligt. Het Heldenplein/Millenium Monument is ontstaan in 1896 ter viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Op het Heldenplein is op een 36 meter hoge zuil de aartsengel Gabriël te zien die de Heilige Kroon omhoog houdt.

Ook is de Hongaarse hoofd winkelstraat - die in het historische centrum ligt, de Vaci Utca (straat), een bezoek waard, in deze straat en de omliggende straten bieden de top winkels van Boedapest.

Margaretha eiland

In het midden van de Donau, tussen Boeda en Pest, ligt het voor auto’s gesloten Margaretha eiland. Het eiland is 2 km lang en strekt zich uit tussen de Margitbrug en de Árpád brug. Het eiland staat onder andere bekend om het warme thermaalwater.

Tevens zijn er twee zwembaden: in het broemde Hajós Alfréd zwembad worden er sportwedstrijden (onder andere waterpolo) gehouden en voor in de zomer kunnen bezoekers het openluchtzwembad Palatinus bezoeken.